Når det kommer til klikkertræning er det meget vigtigt at få valgt de rette godbidder. Er dine godbidder for store bliver hesten hurtigt mæt, er de for hårde kan de belaste hestens kæbeled ved brug over længere tid, eller endda tænderne, hvis den har problemer med dem i forvejen. Hesten er nemlig ikke lavet til at knuse store og hårde ting, den er lavet til at plukke græs og andre mere bløde planter. Derfor er almindelige hestebolcher meget uegnede til brug i daglig træning.
Godbidden skal også have den rette ”belønnings værdi” for hesten. Det har jeg skrevet lidt om tidligere her: ”Er et klap lige så godt som en godbid?” Som skrevet kan belønnings værdier være meget individuelle og også skifte fra dag til dag og sæson til sæson, vi kan dog alligevel gøre os nogle generelle observationer, især i forhold til indholdet af de godbidder vi bruger. Og her er det særligt sukker og stivelses indhold vi skal lægge mærke til, men også til dels fedt indholdet.
Generelt anbefales det at bruge den lavest mulige værdi som hesten vil arbejde for, for at hjælpe med at holde frustrationen lav og modvirke food anxiety. Derfor er det mest brugt med helt almindelige høpiller eller lucerne piller. Her er det vigtigt for mig at nævne, at man ofte får at vide i foderbutikkerne at der er risiko for spiserørsforstoppelse hvis man bruger dem tørre, da de er lavet til opblødning. Og det er ganske korrekt, hvis du smider en håndfuld i krybben, så er der en lille chance for at hesten får slugt for stor en mundfuld og de sætter sig fast i halsen. MEN når man bruger dem til klikkertræning giver man kun 1-3 piller af gangen og hesten kan derfor ikke sluge for mange. Det er ganske sjældent at heste får spiserørs forstoppelse af klikkertræning med høpiller. Derimod er det mere almindeligt at de får spiserørs forstoppelse af hestebolcher eller deres almindelige krybbe foder. Den risiko er der altid når vi fodrer hesten. Men jeg vil våge den påstand at risikoen er forsvindende lille når vi klikkertræner med små godbidder. Man bør selvfølgelig tænke på, at holde stress og frustration lav i træningen, da en overivrig hest har større chance for at sluge sin mad, uden at tygge ordentligt.
Hvis hesten er hårdt ramt af food anxiety (fx efter at have været sultet eller vant til at kæmpe for føden) anbefales det at man starter med almindelig hø, eller noget snittet fiber foder som tager længere tid at tygge, indtil hesten holder op med at stresse så meget omkring fodring.
Herunder kommer en liste af de mest almindeligt brugte godbidder i DK, hvor jeg har sammenlignet indhold og pris. Jeg er ikke sponsoreret eller på nogen måde i samarbejde med nogen af mærkerne, så du får her et ærligt review baseret på mine erfaringer som underviser i klikkertræning, af mange forskellige typer ekvipager. Der findes også andre fine produkter på markedet også, men jeg anbefaler at du kigger på indholdsfortegnelsen og ernæringsindholdet og sammenligner, så du har en ide om hvad du fodre med. Høpiller er for eksempel ikke bare høpiller. Og så skal du selvfølgelig observere din hests adfærd omkring brugen af dem, for i sidste ende er det dens smagsløg som bestemmer hvilken værdi godbidderne har.
Hay Delight fra Amequ by Dangro
Pelleteret timothy hø, et sundt produkt af rent hø, har meget lav belønnings værdi og kan bruges dagligt også til trivelige heste. Særdeles velegnet til heste som har tendens til at food anxiety. Knap så velegnet til de mere kræsne heste som ofte finder den for kedelig.
8,9 % protein
2,3 % fedt
4,8 % sukker
< 2 % stivelse
Kg Pris: 7 kr
Høpiller i premium kvalitet – opblødes lynhurtigt i vand – dangro.com
Glyx-Wiese Høcobs fra St. Hippolyt
Pelleteret hø høstet fra et område med særlig stor diversitet i græssorter og vilde urter. Meget sundt produkt med forholdsvis lav belønningsværdi. Dette har været min favorit i flere år.
25 % fibre
10,5 % protein
2,4 % fedt
7,1 % sukker
< 1% stivelse
Kg pris: 8,6 kr
Glyx-Wiese Høcobs – hippolyt.dk
Lucernepiller fra Amequ by Dangro
Dangros lucernepille er lidt længere end normale høpiller, og har en skøn duft. Min erfaring er at disse har en forholdsvis høj foderværdi i forhold til det ellers meget sunde indhold. Så særligt velegnede til en overvægtig hest som skal motiveres til mere motion. Derudover oplever jeg, at de bruger mere tid på at tygge dem, hvilket kan være med til at afhjælpe food anxiety. De indeholder:
14,3 % protein
4,2 % fedt
4,6 % sukker
0,0 % stivelse.
Kg pris: 6,33 kr
https://dangro.com/lucernepiller
Tiny Treats fra Nordic horse
Nordic Horse har formået at balancere smag og sundhed ganske godt i denne trænings godbid med frisk pebermynte som er lavet på timothy hø, solsikke, hørfrø og roepiller. De har umiddelbart en anelse højere foderværdi end almindelige høpiller, men typisk ikke så meget at det skaber frustration hos de fleste heste. Enkelte heste bliver dog overstimuleret af smagen af de mange lækre urter.
27,4 % fibre
13,6 % protein
8,3 % fedt
5,6 % sukker
2,2 % stivelse
Kg pris: 49-35 kr.
Nordic Tiny Treats – perfekte træningsgodbidder til heste – Nordichorse
HH Care Icelandic Allround
Icelandic allround er et fuldfoder, men har mange af de kvaliteter vi leder efter i en trænings godbid. Den har en god størrelse til den lidt større side end andre fiber produkter, er ikke hård at brække over og har umiddelbart udfra indholdet middel foderværdi. Vær dog opmærksom på ikke at overdosere med vitaminer hvis du giver tilskud. Består hovedsageligt af hvedeklid, havreskaller, sojaskaller, lucerne, roemelasse og hestebønner.
11,7 % protein
3,9 % fedt
9,9 % stivelse
7,4 % sukker
Kg pris: 11,45 kr
https://hhcare.dk/vare/hh-care-icelandic-allround-20-kg/
Brogården Competition Wafers
En meget brugt træningsgodbid grundet den praktiske størrelse og den lette og luftige struktur, men en af de mere usunde godbidder med højt stivelses indhold, som generelt vil have en meget høj belønnings værdi, og ikke bør bruges til trivelige heste. Består hovedsageligt af hvede, majs, havre og lucerne.
11,5 % protein
3,5 % fedt
32 % stivelse
6 % sukker
Kg pris: 16 kr
Competition Wafers 15kg. – Godbidder til Heste (brogaarden.eu)
Urtefarm Treats for training (No sugar)
Urtefarms træningsgodbidder er lavet på enggræsser og lucerne og tilsat stevia som sødemiddel samt pebermynte, for at give forbedret smag, uden så mange kalorier. Jeg har selv testet dem og må indrømme at jeg synes de fungere super godt i praksis til mine heste, så hvis de ikke var så dyre kunne de godt have været en favorit.
26 % fibre
10 % protein
<4% stivelse
<4 % sukker
Kg pris: 79-67 kr.
Treats For Training (No Sugar) | Hestegodbidder | Urtefarm
Horselux fiberpellets
En meget lille fiberpille med ekstra lavt kalorie indhold, men tilsat nogle gode olier. Mine test har fundet den lidt højere værdi end høpiller for de fleste heste. Består hovedsageligt af Sojaskaller, roepiller, hvedeklid, grønmel.
27,5 % fiber
11,6 % protein
4,1 % fedt
3,7 % sukker
2,2 % stivelse
Kg pris 7 kr.
https://miljoefoder.dk/produkt/horselux-fiberpellets-20-kg/
Regulator Complete +fiber mash
En meget lille fiberpille med lavt kalorie indhold men med mange gode urter i. I mine tests har jeg fundet at den trods lavt kalorie indhold virker til at have meget høj værdi for de fleste heste, og jeg gætter på at det er de mange urter som forbedrer smagen. Den er bestående af hovedsageligt grønpiller, sojaskaller, hvedeklid, rosnitter, citruskvas.
25,50 % fiber
12 % protein
3 % fedt
5,5 % sukker
3 % stivelse
Kg pris: 19 kr.
https://regulatorcomplete.dk/shop/3-fiber-mash/3-fiber-mash/
Brogaarden Optimal treats (Lakrids og mynte)
Hvis du vil have en større godbid så er Brogaardens Optimal treats et godt bud med lav sukker og stivelse og sunde ingredienser. Eneste minus er at de er en smule hårde at knække over og selvfølgelig dyre fordi de købes i små poser. Består hovedsageligt af Lucerne, havreklid, solsikkeskrå, solsikkefrøskaller, hørfrø.
28 % fiber
11,9 % protein
4 % fedt
3 % sukker
4 % stivelse
Kg pris: 33-45 kr
https://brogaarden.eu/products/optimal-treats-urter-mint
Urtefarm treats for training (lakrids)
I disse godbidder er der lagt vægt på smag og de indeholder både majs, hvede, byg, melasse og olie, det vil derfor være godbidder med en ret høj belønningsværdi for de fleste heste, og derfor umiddelbart mest velegnet til kræsne heste, og ikke til meget fodermotiverede heste, da det vil give for meget frustration. Urtefarm skriver ikke deres ernærings indhold på hjemmesiden og det bekymrer mig altid lidt når producenter ikke er åbne omkring indholdet, jeg vil forsøge om jeg kan skaffe det og opdatere teksten senere. Det jeg har kunnet finde frem til indtil videre er som følger:
ca. 15 % stivelse
ca. 7 % sukker
Kg pris: 49-43 kr.
Treats For Training | Træningsgodbidder Til Heste | Urtefarm
Nordics finest høcobs fra Nordic Horse
Pelleteret hø i store, hårde piller, af lidt højere belønnings- og foderværdi fra de Bayerske alper. Varieret indhold af græssorter og urter. Nogle bruger denne som træningsgodbid, men jeg anbefaler at denne kun bruges opblødt pga hårdhed og størrelse. Den er stenhård som et hestebolche.
23 % fibre
9,5 % protein
3 % fedt
9,08 % sukker
2,5 % stivelse
Kg pris: 9,45 kr
Nordic Finest – en varieret blanding af kvalitetsgræsser og urter – Nordichorse
Gulerods stykker
Nogle oplever at meget fodermotiverede heste bliver overivrige med brug af gulerødder, men for andre er gulerods skiver eller stave et godt valg som træningsgodbid. Gulerødder indeholder generelt ca: 2,9 % kostfibre, 0,7 % protein, 0,4 % fedt, 6,1 % sukker, men det kan variere en del mellem arter og forskellige dyrkningsforhold.
Rugbrøds terninger
Rugbrød har typisk en meget høj foderværdi, og den kraftige duft kan være meget motiverende for hesten, men kan hos nogle også lede til forhøjet frustration. Fuldkorns rugbrød har typisk et ernærings indhold som ser således ud: 8,1 % kostfibre, 5% protein, 1,2 % fedt, 33 % stivelse, 3,8 % sukker, men indholdet kan også variere fra produkt til produkt. Rugbrød har tendens til at klistre i gane og tænder på hesten og bør kun bruges tørret.
Hvidt brød
Hvidt brød baseret på hvede bør ikke bruges til træning af heste. Det er ren slik og kan forstyrre bakteriebalancen i hestens mavetarm system hvis den får ret meget af det.