Inspiration til indendørs træning

Vi kender det alle sammen, vi har haft super travlt og har ikke haft tid eller energi til hesten i et stykke tid. Men nu har du endelig tid til at få trænet igen. Måske har du endda en aftale med en underviser, men så kigger du ud på ridebanen og den er frossen, glat, oversvømmet etc.
Det er træls at skulle droppe dagens planlagte træning, men heldigvis er der ting som du kan arbejde på inde på staldgangen, så du stadig kan få noget ud af dagen.
Her er en liste over nogen af de ting jeg selv, eller mine elever arbejder med på dag med møgvejr, som du måske også kan få glæde af.

Uanset om du arbejder med positiv forstærkning til andre ting eller ej kan det være en god ide at bruge det til, at hjælpe både dig selv og hesten med at få en god oplevelse ud af almindelige håndterings opgaver såsom opsadling, oral medicin, øjendråber og øjenvask, berøring og behandling af ører, tjek og børstning af fortænder, rensning af hove mm.
Når du får hesten til at deltage aktivt i disse aktiviteter, istedet for at det bare er noget vi “gør ved hesten.” så hjælper det med at bygge større tillid og et bedre bånd til din hest, fordi du vil blive bedre til ikke at overskride dens grænser.

Gulerodsstræk

Gulerodsstræk øvelserne virker ligesom yoga for din hest. De gavner smidigheden selvfølgelig, faktisk meget mere end nogen øvelse du ride. Det gavner hestens stabilitet og balance ved at alle de små balancemuskler bliver aktiveret og hesten selv skal organisere sin krop så den kan få fat på guleroden. Der er også lavet studier som har vist at gulerodsstræk på meget kort tid kan øge størrelsen på muskelfibrene i hestens ryg, hvilket betyder at den får bedre forudsætninger for at bære rytteren.
Personligt anbefaler jeg at man starter med at lære hesten at følge en target stick og bruger target til at lave strækkene efter, fremfor en gulerod, for at undgå at lære hesten at lede efter godbidder og snappe efter fingre.

Simple tricks

Helt simple tricks som at smile, ryste på hovedet eller nikke, at dreje rundt om sig selv eller at samle ting op kræver ikke så meget plads, men er god underholdning for både heste og menneske.

Crunches/power posture

Crunches, også kendt som power posture eller core posture exercise er en øvelse fra Intrinzen, men du behøver ikke kende hele Intrinzen konceptet eller bruge alle de andre øvelser. Din hest kan sagtens få meget godt ud af kun at lave crunch øvelsen. Den træner nemlig alle de muskel grupper du har brug for, når din hest skal gå samlet: Den træner mavemusklerne (deraf navnet), rygmusklerne, overhals musklerne, brystslynge musklerne og balle musklerne. Det kan være en god måde at tjekke hvordan hestens evne til at kippe i hoften og løfte brystkassen er, uden belastningen fra en rytter.
Øvelsen indlæres uden fysisk press og ved hjælp af klikkertræning.

Høflighed/godbids overlevering

Hvis du er gået igang med at træne med positiv forstærkning i form af mad, eller hvis du ofte giver din hest godbidder, så får du brug for at dedikere noget tid til specifikt at være høflig omkring håndfodring, og til at træne din egen overlevering. Der er mange bittesmå detaljer vi kan arbejde med, som kan gøre din hverdag nemmere, og gøre hesten mindre stresset, fordi den ved præcis hvad du forventer af den.
Ting som, hvordan holder hesten sin hals og sit hoved når du giver den beløning. Hvordan den tager belønningen med munden. Hvor tålmodig den er imellem belønningerne. Om den kan lade være med at pille ved dine lommer, nappe i dit tøj og søge efter dine hænder.
Det er alt sammen ting som du kan træne ved at sætte tid af til specifikt at arbejde på det, ved at øve din timing og din overleverings teknik. Vær obs på at du aldrig bør bruge straf, da det blot stresser hesten og ikke hjælper den til at forstå hvad vi gerne vil have den til.

Hvis du har en løsdrift eller lade

Hvis du har lidt mere plads at arbejde på end bare lige staldgangen, fx en løsdrift, et værksted, et skur, en lade eller carport på minimum 8×8 meter, som stadig er for lille til at ride i, så giver det stadig mulighed for at træne lidt flere ting. Indenfor intrinzen kalder vi det en Dojo, og vi vælger at bruge den specifikt til at træne visse ting, selvom vi også har en ridebane til rådighed, fordi den “inviterer” til noget andet end en stor åben bane gør.

Longering

I nogle tilfælde kan du godt træne noget longetræning på en mindre plads. Her kan du fx arbejde på bøjning og stilning, installere halve parader og signaler til samling. Den mindre plads gør at hesten ikke vil have ligesåmeget tendens til at falde igennem udvendige skulder end den normalt gør. Alt efter bundforhold vil du også kunne træne lidt overgange. Så længe du ikke traver rundt for længe på en lille circkel. Men bare det at komme op og trave 3-5 skridt og ned igen kræver også en del af hesten fysisk og kan i nogle tilfælde være mere gavnligt end bare at løbe rundt og rundt i 20 minutter.

Træning af hestens proprioception

Træning med madrasser og bløde bomme er en enormt værdifuld ting at gøre regelmessigt, og det kan sagtens gøres på meget lidt plads. Du kan både lave stillestående øvelser (fx crunches og gulerodsstræk) og du kan lægge en lille bane ud som hestens skal bevæge sig henover. Dette styrker hestens kropsfornemmelse (deraf navnet) og har vist både at være effektiv i genoptræning af heste og til at forebygger skader, inkl foldskader. Propriotræning er pt den eneste træningsform som effektivt forebygger at hesten laver foldskader.

Scent work og anden sanse stimulering

At lave lave scent work (spor arbejde) ligsom man gør med hunde, eller anden form for sanse stimulering er godt til en hest som har brug for at bruge hovedet mere, fx en hest der er skadet og derfor ikke bevæger sig så meget, en hest som står meget på boks, eller en som har tendens til at overragere på ting. Du kan sætte forskellige bøtter ud og lægge en klud med æteriske olier under en af dem, og belønne hesten for at finde den. Du lave eller købe en “snuffle mat” som du putter forskellige lækkerier i, som hesten skal bruger energi på at finde. Du kan bruge en godbidsbold til hunde og putte hestegodbidder i. Du kan ligge ting ud med forskellige lugte fra andre dyr. Du kan lave forskelligt underlag som giver forskellige føle og lyd indput (fx. plastik flasker, presenning, bobleplast, avis mm.
Tænk på at sætte en dag af til at stimulere hver af hestens sanser og se hvor mange ting du kan komme frem til.

Pantherwalk eller spanske skridt

Pantherwalk eller spanske skridt kræver ikke meget plads at indlære. spanske skridt er en øvelse man typisk lærer hesten ved, at tappe den på benene med pisken og lære den løfte benene højt mens den går. Pantherwalk kommer igen fra Intrinzen og indlæres ved hjælp af klikkertræning og en form for target, fx en poolnudel eller en longepisk med plastikpose på. I nogle tilfælde kan en bold også bruges. Her lærer du hesten at forsøge at ramme dit valgte target med benet og får på den måde hurtigt en mere naturlig, flydende og fremgribende bevægelse. Det er en øvelse som er effektiv til at løsgøre skulderen, styrke balance og kropsfornemmelse.

Overgange

Alt efter hvilken bund du har i din “dojo” burde du, at kunne træne en del overgange op og ned fra alle gangarter, hvilket vil være med til at styrke hestens balance og evne til at samle sig. Jeg kender til flere eksempler hvor folk har haft god erfaring med, at lære hesten galop anspring fra skridt og galop med mere samling og opspring, ved at bruge et mindre arbejdsområde. Det der er vigtigt er at du ikke bruger for meget tid i løb rundt på en lille cirkel, da det giver for meget belastning, især hvis bunden ikke er optimal. Men at putte lidt ind her og der kan være ganske gavnligt.

Trailerlæsning

“Hvad? trailertræning er da ikke en indendørs aktivitet?” Nej det er den ikke, men jeg sætter den lige på her alligevel, fordi det er faktisk en af de ting jeg træner i al slags vejr, FORDI jeg gerne vil have at det fungerer i alt slags vejr. Det ville være SÅ surt ikke at kunne komme hjem fra et kursus fordi det lige er blevet regn, sne eller storm. Heste er meget kontekst specifikke i deres læring, hvor vi mennesker er langt mere generaliserende, derfor kan det være svært for os, at forstå at anderledes vejr, lugte og lyde ofte er det som gør, at det er sværere at læsse ude end hjemme. Derfor skal vi øve os i at træne under alle de forskellige forhold vi kan komme på, for at få en virkelig solid trailer adfærd. Det ser selvfølgelig en god ide at starte sin trailertræning under bedst mulige forhold, men efterhånden som hesten bliver god, så skal den helst udfordres lidt mere.
Det praktiske for os mennesker er at vi kan vælge at stille os inde i traileren eller parkere den i læ af en bygning, for vores egen komfort.