Lær din hest at indparkere

Indparkering er når din hest frivilligt kommer hen til opstignings blokken. At stige op fra en skammel eller anden genstand skåner både hestens ryg, din sadel og din egen krop mod usunde vrid og indparkerings øvelsen gør det hele meget nemmere, derfor anbefaler jeg altid mine elever at træne indparkering.
Der er mange måder at lære sin hest denne øvelse, min favorit tilgang er baseret på den undervisning jeg har modtaget på Horse in Harmony uddannelsen og med denne tilgang behøver det ikke tage meget mere end 15 minutter af gøre øvelsen brugbar.
Se videoen herunder med eksempler på heste i flere forskellige stadier af træning. Husk lyd. Du kan finde flere tips til din træning neden under videoen. God fornøjelse med din træning.

Tips til din træning

1 Start på jorden
Start med at øve alle de små dele fra jorden så hesten har forståelse for signalerne inden du begynder at bruge din skammel eller opstignings blok.

2 Brug godbidderne rigtig
Begynd at give godbidderne over ryggen så snart som muligt og undgå at give for mange godbidder foran hesten. Giv godbidder kontinuerligt når hesten bliver stående stille ved skamlen. Så snart du er begyndt at sidde op på hesten skal hesten først have sin godbid når du har sat dig op. Du skal ikke belønne den for at indparkere før du siger på, kun efter. Du må stadig gerne give kontinuerlige godbidder for at stå stille når du er steget på, hvis din hest har svært ved at stå stille og vente, eller du kan skære ned på godbidderne og bare nøjes med en enkelt hvis alting fungere som det skal.

3 Træn øvelsen færdigt
I løbet af den første trænings session skulle det gerne blive muligt for dig at komme på hesten fra din skammel, men øvelsen vil ofte være lidt “rodet” og tage lidt tid at få helt rigtig. Sørg for at øge kriteriet over de næste par dage, ved at være meget specifik med hvor hesten skal stå (med sadellejet ud for dig og helt tæt på) før du stiger på, og ved kun at belønne når du er kommet på og ikke blive ved med at fodre den foran bringen eller over ryggen. Dette vil gøre at hesten hurtigere bliver helt klar over hvad øvelsen drejer sig om.

4 Automatiser øvelsen
Hvis du vil have at øvelsen bliver mere automatisk skal du begynde at vente på at hesten selv byder ind. Hvis ikke du giver hesten chancen for at gøre det selv, så kommer den aldrig til det men vil altid vente på at du fortæller den hvad den skal. Det du gør er at du prøver at stille dig på skamlen og bare holde pisken i vejret og ser om hesten selv begynder at komme ind, inden du hr prikket de med pisken. Hvis den gør det kan du snart begynde at udfase pisken og bare holde din hånd i vejret for at signalere og til sidst kan du prøve bare at stille dig på skamlen uden at give noget signal og se om hesten indparkere af sig selv. Ros og beløn rigeligt første gang hesten gør noget med mindre hjælp.

Her er Jörp i starten af sin indparkerings træning, hun skal stadig lære at det er sadellejet som skal komme hen til mig, ikke kun skulderen. At giver godbidder over ryggen hjælper med at fixe dette.