Hvad er Intrinzen?

Billederne til denne blogpost er lavet af Østerskovhus

Videnskabelige principper

Intrinzen er ikke en metode eller et træningssystem. Intrinzen er en samling af videnskabelige principper hentet fra forskellige top moderne humane forskningsområder og teorier. Principper, som er kendte og blevet overført og inddraget i mange andre områder såsom fx sportscoaching, fysioterapi mm, men som hidtil ikke har været set overført til hestetræning, i hvert fald ikke i det omfang.

Filosofi

En af Intrinzens vigtigstige grundprincipper er, at vi som mennesker skal assistere hesten i dens udvikling og lade hesten være hovedpersonen i sin egen historie. Vi giver afkald på kontrol og lederrolle. I bytte får vi en sundere og mere ligeværdig måde at træne med hesten på. Vi tror på, at hesten ved bedst, hvad den kan og ikke kan, og at vi ikke bør tvinge eller manipulere den til at udføre øvelser. Gennem leg kan vi hjælpe hesten til at blive stolt og fri i sin bevægelse, og hesten kan med selvsikkerhed og styrke udføre kraftfulde og smukke bevægelser.

Det kan tage tid at komme dertil hvor hesten har lyst til at deltage, når vi giver den valgfrihed.

En ny tilgang til klikkertræning

I praksis betyder det, at vi arbejder hovedsageligt med positiv forstærkning og med fuld autonomi, hvilket betyder, at hesten har selvbestemmelse i sit eget liv og over sin egen krop. Vores opgave bliver i stedet for at indvirke på hesten for at få den til at gøre det, vi gerne vil at prøve at designe et set up, hvor det er naturligt for hesten at gøre det, vi gerne vil. I Intrinzen arbejder vi med klikkertræning, men tilgangen afviger en del fra den populære behavioristiske tilgang, hvor man hovedsageligt arbejder med microshaping, og hvor der er stort fokus på fejlfri træning og at sørge for at hesten aldrig bliver den mindste smule stresset eller frustreret.
Vi forsøger så vidt muligt at undgå at microshape bevægelser, da målet er at hestens nervesystem selv skal organisere kroppen, til det den gør, og vi er ikke bekymrede for at lade hesten blive lidt frustreret. Tværtimod kan vi arbejde med frustrationen, og anerkender den som en vigtig katalysator for udvikling. Den frustration, der kommer med mere udfordring, er netop det, som giver den øgede motivation og lyst til træning. En almindelig analogi er, når mennesker finder glæde i sport eller computerspil, så kræver det et vist niveau af udfordring og dertilhørende stress eller frustration, for at vi bliver ved at finde det stimulerende. Hvis ikke, så kommer vi til at kede os. Stress har et dårligt ry, men det spiller en vigtig rolle i både motivation og udvikling og også på et helt fysiologisk niveau i forhold til at styrke kroppen.

En revolution af biomekanikken

En stor del af principperne bygger på moderne pain science og den nye tilgang til biomekanik, som har fundet vej til det meste af den humane verden. Moderne forskning har anerkendt, at nervesystemet spiller en langt større rolle i udførelsen af bevægelse, og at bevægelse er langt mere komplekst end først antaget, og vores fortolkning af biomekanik har været alt for mekanisk. Fokusset på ”biomekanisk korrekte” bevægelser skiftet ud med et fokus på bevægelses variationer, fordi et utal af humane studier har vist, at det giver langt den bedste beskyttelse mod skader og mindre risiko for smerter.
Det handler i stor grad om at arbejde med hestens nervesystem, at give input til nervesystemet både gennem passiv input fra for eksempel forskellige berøringer og ved at arbejde med bevægelses variationer og udvidelse af hestens bevægelses værktøjskasse.

Er det alt eller intet?

Nej, der er ting, du kan gøre for at kombinere med traditionel træning, men det kræver blot, at du tænker det igennem fra starten. Vi arbejder med et koncept kaldet context cues, som handler om at have en tydelig måde at signalere til hesten, hvornår vi gør hvad. Når det er sagt, så starter de fleste Intrinzen inspirerede med bare at lave nogle få simple aktiviteter og udvider senere hen til at bruge principperne flere og flere steder.

Intrinzen inspireret træning kan sagtens involvere ridning, longering, lange liner og andre aktiviteter du plejer at lave med din hest.

Officielle aktiviteter

Så Intrinzen er ikke et træningssystem og det har ikke som sådan nogen øvelser. Men der er noget som vi kalder de officielle aktiviteter og dette er det som de fleste kender Intrinzen for, det er sådan noget som pantherwalk, som til forveksling kan ligne lidt spanske skridt, men som er en mere dynamisk og naturlig bevægelse, mest af alt bare en lidt overdrevet skridt. ”crunches” eller power pose som kan ligne en skoleparade og nogle gange en levade, hvor hesten forskyder sin vægt bagud, og løfter ryggen og brystkassen. Fancy trav, som kan ligne passage, fri trav eller i nogle tilfælde piaf, som egentlig bare er en trav hvor hesten på en eller anden måde giver en ekstra indsats.
Og måske mindre kendt carrot stretches som er strækøvelser som vi kender dem, bare med et target i stedet for en gulerod, og i stedet for at lave dem ens hver gang så tilføjer vi forskellige udfordringer til øvelsen, som fx en madras, en hældning og en palle.
Udover de officielle aktiviteter arbejder mange videre med ting som fancy galop, tölt og stejl.
Grunden til de ikke er øvelser er fordi de ikke er præcist defineret. Fordi der ikke er et mål for hvordan de skal se ud, derimod handler det om at træne dem i mange afskygninger og variationer og at bruge dem til at give hesten nye udfordringer. Formålet er ikke at lave pantherwalk fordi det ser flot ud, eller for at bygge nogle bestemte muskler, men for den positive effekt det kan have på hestens nervesystem.

Pantherwalk med Alf. Poolnudlen giver opgaven mening.

Hvor kommer navnet fra?

Intrinzen var sådan set bare grundlæggeren Kathy Sierras profil navn på instagram i en årrække og omkring den tid, hun sammen med Steinar Sigurbjörnsson udgav kurset Project Proprius. Det blev hurtigt til en trend på instagram at bruge hashtagget Intrinzen, intrinzen inpired eller inspired by intrinzen, og folk som adopterede principperne, begyndte at kalde sig Intrinzeners.
Kathy har udtalt, at hun foretrækker at vi kalder det intrinzen inspireret træning, fremfor at vi siger, at vi træner Intrinzen.

Hvor kan du lære mere?

Hvis du er blevet grebet af denne enestående tilgang til heste træning, og gerne vil lære mere, er der flere måder at gøre det på. Du kan tage Kathys online kursus Pain science and performance på www.pantherflow.com, som vil lære dig om alt teorien bag og give dig redskaberne til at gå i gang selv.
Du kan også søge praktisk hjælp, enten fra en af de danske pionerer, som har erfaring på området: Ellen Sauer, Sigrid Lægaard, Cecilia eller mig selv.
Der er også mulighed for at komme på kursus med Steinar Sigurbjörnsson, som kommer til Aalborg, og også jævnligt udbyder kurser i Sverige.

Siggi laver crunch/power pose med rytter

Om forfatteren

Jeg hedder Julie Keller, og jeg opdagede Intrinzen inspireret træning tilbage i 2017, da Kathy begyndte at komme frem på Instagram, og jeg gik straks i gang med at lære. Jeg tog 6 måneders kurset Project Proprius, da det udkom, og har senere også taget 6 ugers kurset Pain Science and performance. Jeg har arbejdet med principperne lige siden, uddannet flere af mine egne heste efter det, samt hjulpet et utal af elever i gang med deres heste. Inden jeg lærte om intrinzen, havde jeg allerede en del års erfaring med at arbejde positiv forstærkning.